Sıkça Sorulan Sorular

Kimler başvurabilir

Teşvik sisteminden faydalanmak isteyen herkes başvuruda bulunabilir.

Detaylı bilgi için lütfen Teşvik Sistemi Sürecinde Öncelik Kriterleri’ni okuyunuz.

Neden bu kampanyaya katılmalıyım, bu kampanya ile kente katkım ne olacak

Ülkemizde yağmursuyu iniş boruları doğrudan kanalizasyon sitemine bağlanmakta ve yoğun taşkın anlarında şebekenin üzerine ekstra bir yük oluşturmaktadır. Bu temiz suyu depolayarak ihtiyaç halinde kullanmak hem kentlinin ihtiyaçlarını karşılayacak hem de kenti iklim değişikliğine karşı daha dirençli hale getirecektir.

Yağmur suyu hasadının önemi nedir

Yağmur suyu toplama sistemi, zayıf su kaynağına sahip bölgelerde yerüstü ve yeraltı suyu kaynaklarını geliştirmek için büyük bir potansiyel taşır. Yağmur suyu toplama sistemleri kolektif geleceğimize yapılan yatırımlardır. Bir kez kurulduktan sonra yıllarca yatırım getirisi sağlayabiliriz.

Yağmur suyu hasadı, şebeke suyu talebini azaltır ve bu da konut sakinlerinin su faturalarının azalmasına neden olur. Şebeke suyuna olan talebin azalması, su arıtma tesislerinin, pompaların işletme ve yenileme maliyetlerini de azaltmaktadır. Şebeke suyuna talebin azalması, dağıtım sistemlerini, ana şebekeleri, barajları yenileme veya arıtma ihtiyacını erteler veya önleyebilir.

Yağmur suyunu ne için kullanabilirim

Teşvik sistemine dahil edilen yağmursuyu depolarının; bahçe sulama, oto yıkama veya bina temizliği amacıyla kullanılabilir. İçme suyu olarak asla kullanılamaz ve İÇİLEMEZ.

Depo gelmeden önce ne yapmam gerekiyor

Sistemin kurulacağı zeminin düz zemin olması gerekmektedir. Altında seramik olması ve basınca maruz kalmaması daha uygundur. Bu zeminin belli bir seviyede (20- 50 cm) yükseltilmesi, suyun yeniden kullanımı sırasında konfor sağlayacaktır.

Depo ve sistemlerimin bakımını yaptırmam gerekir mi

Yağmursuyu deposu kurulduktan sonra çatı ve oluk bakımı yapılmalıdır. İlk kurulumda eski yapıların çatılarında kuş vb. canlılardan oluşabilecek kirletici maddelerin temizlenmesi gerekmektedir

Çatı üzerinde kirlilik birikmesini engellemek için her kış öncesi rutin temizlik yapılmalı ve çatıların temiz olunduğundan emin olunmalıdır.

Yağmursuyu verimini en üst düzeye çıkarmak için çatı olukları belirli aralıklarla yaprak ve döküntülerden arındırılarak temizliği gerekmektedir.

Takılan filtreler senede en az 1 kez kontrol edilerek tıkanıklığı takip edilmeli ve gerekli görülmesi durumunda temizlenmelidir.

Depolar içerisinde hasat edilen su kullanılmaması durumunda boşaltılmalı ve içerisinde durağan suyun uzun süre saklanması engellenmelidir.

Deponun senede 1 kez içi tamamen boşaltılarak basınçlı su ile temizliği yapılmalıdır

Depo aksesuarları ve bağlantı parçaları ile geliyor mu

Teşvik sistemi yalnızca depoyu kapsamaktadır. Depo filtresi, su iniş boruları ile depo arası bağlantı kurmak için gerekli parçaları, kişi kendisi tedarik etmelidir.

Filtreleme zorunlu mudur

Takılacak filtre suyun kalitesini artıracağından takılması mutlaka tavsiye edilmektedir. Takılacak filtrenin doğrudan yağmursuyu deposunun giriş kapağı altına ya da yağmursuyu iniş borularının üzerinde olması gerekmektedir.

Kurulum yapacak vatandaş daha iyi filtreleme sağlaması için çatıya yaprak tutucu süzgeç ilave edebilir.

Hangi boyutta depo ihtiyacım var

Başvuru formundaki bilgilerin doğru girilmesi önem arz etmektedir. Girilen bilgiler doğrultusunda öncelikli kriterleri sağlayan vatandaşların başvuruları dikkate alınacaktır. Depo ihtiyacı, örtüşen kriterlerle uygun olan doğrultuda geri dönüş sağlanacaktır

Depoda suyun maksimum bekleme süresi ne olmalıdır

Deponun senede 1 kez içi tamamen boşaltılarak basınçlı su ile temizliği yapılmalıdır.

Belediye yağmur suyu deposu kurulum hizmeti veriyor mu

Yağmur suyu deposu teşvik kılavuzunda gerekli bilgiler yer almaktadır, belediyemizin kurulum ile ilgili herhangi bir hizmeti yoktur.

Depodan su içebilir miyim

Yağmursuyu depolarının su içme amaçlı kullanılmaması gerekmektedir.